VrijdagAnders

“VrijdagAnders? Alleen al uit nieuwsgierigheid!”

Interim-manager p & o

Hoe dromen doelen worden

vrijdag 12 juni 2009
met Sharif Khalladi

Het is vrijdag 12 juni 2009. Het is VrijdagAnders. Op een zonnige vrijdagochtend, in het hartje van Utrecht. Voor de afwisseling niet in Ruim, onze vaste ontmoetingsplaats, maar in een sfeervolle werfkelder aan de Nieuwegracht. Onze gast van vandaag is Sharif Khalladi. In 2008 onderscheiden als meest veelzijdige ondernemer van Nederland. Oprichter van de succesvolle e-commerce-formule WinkelnaarWebwinkel. Hij gaat met ons in gesprek over hoe dromen doelen worden.

In de kennismakingsronde vertellen de deelnemers kort iets over zichzelf. Directeuren-bestuurder van woningcorporaties, een marketingcoach, een uitgever en enkele ondernemers in ict, organisatieontwikkeling en communicatie. Ze vertegenwoordigen een breed spectrum van kennis en ervaring. En leeftijd: een enkele dertiger, overwegend veertigers en vijftigers en één zestiger.

Dan neemt Sharif Khalladi het woord. Met zijn 24 jaar de jongste in het gezelschap. Hij vertelt zijn persoonlijke verhaal. Hoe hij opgroeide in een omgeving waar veel potentieel en energie verloren ging. Zichzelf al jong indringende vragen stelde: wie ben ik eigenlijk, wat wil ik in mijn leven, wat moet ik dan doen? En hoe ga ik het aanpakken? Sharif vertelt authentiek en levendig en ondersteunt zijn verhaal met goed gekozen beelden. Letterlijk visualiseren van zijn doelen, creëren van structuur, trainen en oefenen, oog voor de grote betekenis van persoonlijke ontwikkeling en voor het opbouwen van netwerken. Dat zijn de cruciale inzichten die hem hielpen zijn dromen tot doelen te maken en die doelen vervolgens te behalen. Of het nu ging om prestaties in body building, het winnen van de Zibb Business Challenge in 2008 of het oprichten van zijn eigen bedrijf.

Tijdens het verhaal van Sharif gebeurt het. De ervaren, levenswijze deelnemers luisteren in verwondering naar de levenswijsheid van een 24-jarige. Verschillen in positie, status, leeftijd, ervaring: ze zijn verdwenen. Eén deelnemer herkent het visualiseren van doelen: “In die directiekamer wil ik zitten”, dacht ze als ze langs het hoofdkantoor van een groot bedrijf liep. Een ander vertelt over het verleggen van zijn grenzen: steeds langere wandeltochten leerde hij maken: 40, 60, 80 kilometer. Sharif vertelt hoe hij trouw blijft aan zijn doelen, zijn vorderingen voortdurend evalueert en zich consequent richt op wat hij wél heeft gehaald: “Je moet het concept ‘falen’ schrappen uit je vocabulaire”, zegt hij erover. Een doel gesteld vanuit zielsverlangen, geeft bijna tomeloze energie.

In ons levendige gesprek over dromen en doelen formuleren de deelnemers hun inzichten. “Ik kan dus grenzen verleggen en door focus en oefenen iets bereiken”, zegt één van hen. “Wees trouw aan jezelf, dan wordt veel mogelijk”, vult een ander aan. En Sharif Khalladi verwoordt nog een laatste inzicht. Over hoe ambitie gepaard kan gaan met bescheidenheid: “Hoe beter ik werd, des te minder ik de noodzaak voelde om dit aan anderen te laten zien.”

In de terugblik op de ochtend sprak een van de deelnemers zijn grote waardering uit voor de rijkdom aan ervaringen en inzichten die Sharif Khalladi als 24-jarige weet te verwoorden. “Ik ben benieuwd waar je staat als je veertig bent.” Daarover zullen we het nog uitvoerig hebben, tijdens VrijdagAnders in juni 2025!

 

 

 


foto’s: Beno Munneke

VrijdagAnders is onderdeel van AnderAdvies consultancy / coaching / mediation | 06 51964842 | frans.romkes@anderadvies.nl