VrijdagAnders

“Nieuwe dingen: daar wil ik altijd bij zijn. Daarom kom ik naar VrijdagAnders.”

Acteur

Stil de tijd!

De buitenwereld maakt zich deze week druk over sneeuw of dooi. En volgens het radionieuws hoort Nederland er nu echt bij. Maar liefst één document op WikiLeaks blijkt geheel over ons land te gaan! Berichten uit een wereld waarin druk bezig zijn en een overvolle agenda synoniem zijn aan een succesvol bestaan. Maar waar gaat het eigenlijk nog over?


Houdt de tijd ons in de greep? Kunnen leegte en rust nog inspiratiebronnen zijn? Te midden van een vluchtige wereld stelt Berra van Dapperen ons vandaag deze indringende vragen. Vragen die ergens over gaan. Vragen die de aanleiding vormen om even stil te staan. Stil te staan bij de tijd en bij de essentie. Als coach nodigt Berra van Dapperen de deelnemers aan VrijdagAnders uit om te onderzoeken hoe zij omgaan met de wereld. “Hoe schep jij drukte en hoe schep jij stilte?”, vraagt ze ons. Veel deelnemers zeggen heel goed te zijn in het creëren van drukte en onrust. “Drukte geeft energie en inspiratie”, zeggen ze. Drukte werkt zelfs verslavend: het is moeilijk te stoppen en eruit te stappen. Maar juist dat is nodig. Rust biedt ruimte om te luisteren naar je gevoelens, of geeft ruimte voor onverwachte ontmoetingen. Rust is nodig om de oogst binnen te halen van alle inspanning, inspiratie en creativiteit.


“Wat houdt mensen dan tegen om uit de drukte te stappen?”, luidt de volgende vraag. De antwoorden die volgen, hebben te maken met angst. Angst om er niet meer bij te horen, bijvoorbeeld. Of angst voor leegte. De oplossing daarvoor lijkt paradoxaal. Want juist leegte en diepte leveren veiligheid en verbondenheid op, zegt Berra van Dapperen. Ze brengen je immers in contact met jezelf. Dit inzicht vormt de aanleiding tot verdere verdieping. De deelnemers onderzoeken waardoor zij zich laten leven. Gaat het om zaken zoals opleiding, carrière en zich manifesteren? Gaat het om de “druktelijn”? Of om oorspronkelijkheid, talenten en zingeving? Om de “stiltelijn”?


De antwoorden op deze wezenlijke vragen komen niet alleen in taal. Met kleurige krijtjes en vellen papier verbeeldend de deelnemers een ervaring die voor hen het vinden van rust en stilte symboliseert. Dat levert prachtige, kleurrijke beelden op. Variërend van een walvis in de Stille Oceaan tot de natuur in Canada, met bruisend water en stenen, warm van de zon. De woorden die erbij horen zijn geluk, ruimte, loslaten, kansen en vrijheid. Dat gaat tenminste ergens over!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto’s: Beno Munneke

VrijdagAnders is onderdeel van AnderAdvies consultancy / coaching / mediation | 06 51964842 | frans.romkes@anderadvies.nl