AnderAdvies

“Je pakt je rol als procesbegeleider en laat het maken van keuzen bij de klant”

Adviseur werving en selectie

Verwarwoorden en verwarborden

15-11-2019 — Maculadegeneratie. Huh? Zo maar een van de verwarwoorden waar mijn oog nog wel eens op wil vallen. In de ochtendkrant of op een website. Mijn gedachten gaan dan altijd op de loop. Hebben we na de patatgeneratie en de millennials nu ook een maculadegeneratie? En Galamadammen dan? Gewoon een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Vorig jaar werd in Nederland een maandenlange postdialoog gevoerd. Op zichzelf al een bijzonder fenomeen. In vroeger tijden voerden mensen veel dialogen. In brieven, verstuurd pér post. Nu voeren we een dialoog óver de post. Maar nog interessanter dan de inhoud van die dialoog (het ging over postvolumes en postzegelprijzen) was het voorzitterschap. Dat werd volgens mijn ochtendkrant immers bekleed door niemand minder dan Marjan Oudeman. Ze werd aangeduid als “voormalig Tata Steeltopvrouw”. Hoe komt het nu dat ik meteen de “opvrouw” las en pas later de topvrouw zag?

De net opgeleverde straten van de Utrechtse nieuwbouwwijk Veemarkt zijn vernoemd naar dieren die iets van doen hadden met de veemarkt die hier vroeger werd gehouden. Het Flevolanderschaap en het Livarvarken behoren tot de gelukkigen die een eigen straat kregen. Net zoals de zwartbonte koe. Toch kunnen ook zulke ogenschijnlijk eenvoudige woorden gemakkelijk veranderen in verwarwoorden. Heel even had Utrecht zo een Zwartbondstraat.

Buitenmensen kopen hun boerenbontservies toch ook in de winkels van de Boerenbond? En sommige werknemers zijn toch lid van een vakbond? Dus dan moet het toch wel “zwartbond” zijn. Een paar dagen later was het straatnaambord alweer verhangen en vervangen. Jammer.

Gelukkig biedt een bekend postorderbedrijf nog steeds een “zwartbondspeelgoedkalf” te koop aan en kan ik via een Belgische website een “zwartbondstier” van drie tot acht maanden oud aanschaffen.

Via het Utrechtse straatnaambord werd een verwarwoord tot verwarbord. Die verwarborden zijn er ook met afbeeldingen. Zoals dit bord bij de draaideur van een academisch ziekenhuis. Huh? Wat is de boodschap? Houd hier wificontact met uw kind? Nee, toch niet, twee bochtjes te weinig in de symbolen. Maar wat dan wel? Houd uw beweeglijke adhd-kind goed vast?

Toch blijf ik die verwarborden graag zien. Dan kan ik blijven glimlachen. Dat doe ik veel liever dan me ergeren aan overduidelijke geboden. Een paar jaar geleden leidde een verkeersbord in een Brabantse speeltuin nog tot grote ophef. Stel je voor, dat bord bij de ingang van een basisschool…

foto: FPMB (Bernt van Dongen)

AnderAdvies consultancy / coaching / mediation | 06 51964842 | frans.romkes@anderadvies.nl